Blog

Mărunţişuri.

25.06.2013 22:32

   Tindem să neglijăm sau să uităm lucrurile mici care pe moment ne fac cei mai fericiţi ştrumfi de pe planetă.Suntem adolescenţi,iar acest lucru vine cu avantaje şi dezavantaje.Când iubim nu ratăm nimic,nicio privire,niciun surâs,niciun suspin,nicio lacrimă,nimic!Persoana de care ne-am legat devine obsesia noastră principală.Percepi orice mişcare a celuilalt de parcă ai privi cu atenţie un canar într-o colivie.Nu există persoană mai în măsură decât tine pentru a răspunde unui interogatoriu complicat despre nefericitul care trebuie să facă faţă în fiecare zi dependenţei tale.Sună dur,ştiu,dar vă propun să lăsăm măştile de-o parte şi să recunoaştem deschis că o adolescentă îndrăgostită poate fi de multe ori ca un amărât dependent de droguri.Nu poate petrece o zi fără să îşi injecteze în vene iubirea care-i moleşeşte tot corpul şi o inundă într-un extaz rar întâlnit.I se pare că pluteşte departe de toate problemele lumii,iar când drogul s-a consumat disperarea apare de după colţ,frica şi neliniştea nu se lasă mult aşteptate.Goana după acel unic extaz va continua,iar când tu te vei trezi şi vei decide să începi să trăieşti viaţa zbuciumată,dar plină de entuziasm a unui adolescent vei realiza că timpul a trecut pe lângă tine,te-a lăsat în urmă şi acum nu eşti nimic mai mult decât o biată floare veştejită ce tânjeşte după o firavă rază de soare.

       Pe lângă mărunţişul pe care iubirea îl mai aruncă rareori în palma noastră părem să nu observăm nimic altceva.De ce suntem aşa de dependenţi?Putem face ceva pentru a ne reveni?Nimănui nu îi pasă.Te provoc,vrei?Smulge-te o zi întreagă din toată această lume mahmură a adolescentului tipic.Fii diferit,simte ceva nou.Eşti tânăr şi în putere.De ce-ţi iroseşti tinereţea pe suferinţă şi speranţe deşarte?Ţi-e teamă de inedit,ceva perfect normal.Învinge-ţi teama,speră la o viaţă fericită a cărei sursă principală să nu fie neapărat iubirea.Să iubeşti poate fi cel mai frumos lucru din lume,nu contest,dar nu reprezintă ceva sigur.Nu toţi suntem destinaţi unui om care ne va iubi şi pe care la rândul nostru îl vom sluji toată viaţa.Asta este o binecuvântare de care nu toţi au parte,iar nouă,muritorilor de rând nu ne rămâne decât să apelăm la acea portiţă magică ce reprezintă viaţa împlinită la care visam.Îndrăgosteşte-te de familia ta,de prietenii tăi,de visele clădite pentru viitor,concentrează-te pe orice lucru mărunt care te face să zâmbeşti chiar şi numai pentru o secundă.Vei fii atât de preocupat de îndeplinirea provocării mele,încât repejor va deveni un stil de viaţă.Cei care nu aşteaptă nimic de la nimeni vor primi surprinzător de mult.

       Concentrează-te pe fericirea ta personală şi vei fii surprins când într-o zi leneşă de vară un ştrumf la fel de mulţumit ca tine îţi va propune să dispăreţi împreună spre o fericire mutuală odată cu apusul soarelui.

                                                                                                                                                                                -Miru. 

Muzica din căştile adolescenţilor

25.06.2013 21:48
Dacă am întreba tinerii ce înţeleg ei prin muzică, probabil că vor veni cu definiţii care mai de care mai stupide sau mai sofisticate.
Indiferent de gen, muzica face parte din viaţa noastră şi fără ea totul ar fi simplu, anost şi plictisitor. O muzică bună te poate atrage într-un magazin de unde poate nu doreai să achiziţionezi ceva, muzica potrivită poate da savoare momentelor speciale din viaţa noastră, poate face doi oameni să se îndrăgostească, să se împace sau pur şi simplu te poate transforma dintr-o persoană apatică într-una plină de viaţă.
La tot pasul întâlneşti adolescenţi ce mişcă din cap în ritmul muzicii pe care o ascultă în căşti. Indiferent de model, dimensiune, culoare, “urechile” au devenit accesorii indispensabile pentru tineri.
De multe ori din curiozitatea te întrebi ce muzică ascultă tânărul ce stă la semafor şi mişcă din picior, sau elevul din autobuz, pe buzele căruia parcă citeşti versurile unei melodii cunoscute.
Aşa cum suntem diferiţi ca înfăţişare, vârsta sau caracter, aşa suntem diferiţi şi în muzică. Dar oare cum gândesc şi cum se raportează la muzică pe care o ascultă astăzi tinerii? La întrebarea «Ce muzică asculţi? », răspunsul invariabil al liceenilor şi nu numai, ar fi «Aproape orice.» Căci gusturile nu se conturează doar în jurul unui anumit gen muzical. Cei mai importanţi factori care determină genul de muzică ascultat, sunt starea de spirit şi activitatea realizată într-un anumit moment.
Rock, house sau manele?
Există şi elevi care sunt fani ai unui anumit gen de muzică cum ar fi rock, house, latino, manele sau rap. Ei sunt aceia pe care îi recunoşti imediat după vestimentaţie, comportament sau după modul în care privesc viaţa. De exemplu, rock-ul, acel gen muzical în care instrumentele de bază sunt chitara, bas-ul şi tobele îi încânta pe o parte din tineri, fiind convinşi că este genul ce îi caracterizează.
Deşi este considerat un gen bazat pe ritmuri violente şi ţipete, rockerii, recunoscuţi după hainele negre (de obicei din piele), păr lung şi multe, foarte multe accesorii negre, continuă să-şi susţină preferinţele în materie de muzică. În opoziţie cu rock-ul se află manelele, ce au devenit ascultate de îngrijorător de mulţi tineri. Spun îngrijorător, căci este din ce în ce mai mediatizat acest gen muzical, adeseori manelistii fiind puşi la TV în postura de «cavaleri ai luminii», faţă în faţă cu «forţele întunericului» – rockerii.
Dar de ce se ascultă manelele? Eu sincer, nu reuşesc să găsesc un răspuns concludent. Poate pentru că sunt ritmate, poate că nu folosesc cuvinte elevate. Oricare ar fi motivul, cert este că întâlnesc din ce în ce mai des elevi de gimnaziu şi nu numai, fredonând: «Bine bine foarte bine/se lipesc banii de mine/că am superglue la mine.» Şi ceea ce este cel mai grav, este ca tinerii manelisti vor creşte într-un mediu lipsit de valori.
Aceste valori sunt dobândite în familie, iar dacă aceasta din urmă nu oferă anumite valori este de înţeles de ce şi copiii prezintă un comportament neadecvat în societate şi ascultă muzică cu versuri care mai de care mai penibile. Iar ceea ce aşa numiţii «manelisti» ascultă astăzi nici măcar nu sunt manele, nici ca melodie, nici ca ritm sau versuri, ci sunt aşa zise kitch-uri.
„Poftă de artă interioară şi exterioară”
Muzica latino înseamnă pentru cei mai mulţi din puţinii tineri ascultători, muzică de dans. Pasiune, vibraţii, buna dispoziţie şi «zbor» pe ringul de dans, cam acestea ar fi cuvintele ce o caracterizează. Muzica latino este strict legată de stilul salsa, dansul specific latino care, dacă este realizat aşa cum trebuie, ajunge să fie de-a dreptul fascinant.
Înclin să cred că una din cauzele lipsei de interes afişată faţă de acest gen muzical ar fi voinţa, deoarece acest stil necesită deprinderea anumitor paşi pentru obţinerea acelui «dans realizat aşa cum trebuie».
Există şi tineri care au gusturi bine conturate. Bineînţeles, cultura lor muzicală s-a format ca urmare a lecţiilor de muzică urmate în particular şi, poate, a educaţiei primite în familie. Dar numărul acestora este într-o continuă scădere.
Majoritatea tinerilor se limitează la ascultarea genului de muzică fără nici un mesaj. Întrebându-i pe oameni dacă ascultă muzică, am ajuns la concluzia că nu contează dacă eşti tânăr sau bătrân, copil sau adult, muzica, din cele mai vechi timpuri, exprimă sentimente, vindecă şi relaxeaza.
Fericirea, tristeţea, totul devine mai intens şi se transformă în pofta de artă interioară şi exterioară. Identificând ce gen ne caracterizează, oricine poate contribui la instalarea unei stări de bine cu ajutorul muzicii, mai ales când aceasta este aleasă după preferinţele proprii şi nu după «modă».

 

Subiect: Blog

Subiect:: Blog De:: Dan Dată:: 26.06.2013

Frumos:)

Subiect:: Re:Blog De:: Miru. Dată:: 27.06.2013

Mulţumim.

Comentariu nou